Zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w pokazie sushi połączonym z degustacją.
Spożywanie posiłku w kulturze japońskiej jest formą rytuału, potrawy zaś mają nie tylko dostarczać niezbędnych wartości odżywczych, lecz także doznań natury estetycznej.
Dlatego właśnie sushi – najbardziej znany japoński przysmak – to jednocześnie smaczne danie i miniaturowe arcydzieło sztuki kulinarnej.
Kucharz przyrządzający sushi jest niczym artysta, tworzący harmonijną kompozycję z różnorodnych składników, w oparciu o niezmienne zasady estetyki. Piękno na talerzu uzyskać można poprzez skromność i prostotę – zastosowanie składników jak najmniej przetworzonych, asymetrię i nieparzystość symbolizującą rozwój w przeciwieństwie do symetrii, układu skończonego i martwego.
GŁÓWNE ATRAKCJE EVENTU:
- Prowadzący – Mistrz kuchni japońskiej.
- Wprowadzenie w klimat kuchni japońskiej, kimona dla uczestników.
- Dekoarcje stołów.
- Wspólne przygotowanie sushi pod okiem sushi mastera.
- Stanowiska warsztatowe.
- Degustacja.